Täydellisen loman elementit – kansainvälisen työpajan tulokset

Kävin tänä syksynä kouluttautumassa Lontoossa. Aihepiirinä oli fasilitointi eli lisäoppia tuli haettua erilaisten työpajojen, kokousten ja prosessien vetämiseen. Kurssi on osa kansainvälisen Institute of Cultural Affairs –järjestön koulutusohjelmaa, mistä johtuen King’s Crossin lähellä sijaitseviin koulutustiloihin oli saapunut reilun kymmenen hengen innokas opiskelijaryhmä ympäri Eurooppa.

Tavoitteena oli oppia kaksi uutta fasilitointimenetelmää ja jokainen sai osallistua myös ’hands on’ –työskentelyyn muiden oppilaiden toimiessa fasilitaattorin paimentamana ryhmänä.

Koska ryhmä oli herkullisen kansainvälinen (mukana oli brittejä, saksalaisia, italiaisia ja itä-eurooppalaisia), halusin ehdottomasti käyttää tilannetta hyväkseni valitsemalla oman ryhmätyöni kohteeksi matkailuun liittyvän aihepiirin. Ryhmäni tavoitteena oli löytää täydellisen loman elementit eli aiheena oli ’’What are the key elements of a perfect holiday?”

Arvatenkin aihe sai koko ryhmän vilkkaaseen toimintaan, sillä ketäpä ei loma-aihe kiinnostaisi. Jännittävästi keskustelu siirtyi heti alkuhetkistä koskemaan lomamatkoja ja etenkin ulkomaan lomia. Näin kansainvälisen matkailun kanssa työtä tekevää keskustelun kulku ilahdutti suuresti, sillä toivoinkin näin tapahtuvan. En tosin myönnä hyvänä fasilitaattorina johdatelleeni ryhmää mitenkään tähän aiheeseen..

Käymättä sen tarkemmin prosessin kulkua läpi, voin sanoa että keskustelun lopputulos täydellisen loman elementeistä oli sinänsä mielenkiintoinen, sillä se vastasi hyvin pitälle taannoisten Matkailun Edistämiskeskuksen teettämän Modernit Humanistit –tutkimuksen tuloksia. Tosin tähän seikkaan törmäsin vasta fasilitaatiokurssini jälkeen, kun tutustuin muissa tarkoituksissa MEKin tutkimuksiin.

MEKin kvantitatiivisessa tutkimuksessa kysyttiin Moderniksi humanisteiksi segmentoitujen vastaajien mielipidettä hyvän loman elementeistä ja tuloksena saatiin tällainen tulos:

Modernit_humanistit_hyvän_loman_elementit

Lähde: Modernit Humanistit ja matkustaminen Suomeen 2012, MEK, Helsinki 2012

Oma kansainvälinen ryhmäni ei ollut välttämättä moderneja humanisteja, vaikka toki heitäkin joukossa saattoi olla. Mutta suhteellisen hyvin koulutettuja he olivat ja jonkin verran ulkomaan lomilla käyneitäkin, arvelisin. Ikähaitari oli noin 25 – 65 vuotta, ja joukossa oli saman verran miehiä ja naisia.

Ryhmän työstämä tulos hyvän loman elementeistä oli seuraava:

–          Upea ruoka ja juomat (good now food, good food + drink, prices)
–          Uudet ja innostavat kokemukset (wow!, learning something new, experience different culture, meeting new friends and people, exploration)
–          Sopiva seura (good company, the right partener, people)
–          Hyvät palvelut mukaan lukien majoitus (comfortable accommodation, facilities & cleanliness)
–          Toimiva logistiikka (no problems with luggage, easy logistics)
–          Kunnon sää (proper, appropriate weather)
–          Paljon vaihtoehtoja (variety of things to do, choice of activities, a good combination of relaxing, adventure and culture, access to information)
–          Kauniit maisemat
–          Vapaus ja joustavuus (freedom to plan your day/or not, freedom & flexible routine, space + time to relax, break from the norm).

Minusta meillä Suomessa on aika helppoa tarjota yllä olevan toivelistan mukaista matkailutarjontaa. Etenkin kun sääkin kuvattiin hauskasti ‘kunnon sääksi’, ei erityisen lämpimäksi eikä aurinkoiseksi. Itse tulkitsen ‘proper weather’ sellaiseksi sääksi joka sopii loman teemaan, oli se sitten lumiloma tai hiekkaranta.

Kauniit maisemat pääsivät myös listalle, mutta eivät saaneet mitenkään erityisen suurta kannatusta. Tämä siis on ehkä suurin ero oman minitutkimukseni ja MEKin megatutkimuksen välillä, sillä MEKin tutkimuksen vastaajista 49% toivoi kauniita maisemia lomalleen.

Kokeilin yhtä kurssilla oppimaani fasilitointimenetelmää Sotkamossa Culture Finlandin Road Show:n työpajaosuudessa. Kainuulaiset pohtivat hyvää saunakokemusta silmälläpitäen kansainvälisiä matkailijoita. Uuden Kainuun kulttuurimatkailun kansainvälistäminen – hankkeen toimijat saivatkin aikaan vilkkaan puheenporinan aiheen tiimoilta.

Fasilitointikurssi toi itselleni (ja varmasti muillekin kurssilaisille) uutta varmuutta ja tekniikkaa työpajojen vetämiseen. Kurssin jälkeen olen nyt paljon valmiimpi vetämään muidenkin kuin matkailualan työpajoja.

Mutta palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, tässä on vielä kuva Lontoossa fasilitoimani työpajan lopputuloksesta (kuvan saa klikattua suuremmaksi):

Työpajan fasilitointi

Advertisement

Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: