Tulevaisuuden skenaarioita
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tammikuussa ”Suomen matkailun tulevaisuuden näkymät” – raportin, joka on tehty osana TEMin valtakunnallista matkailun kärkihanketta. Raportissa kuvaillaan matkailun nykytilaa sekä hahmotellaan tulevaisuuden kuvia. Raportin ensimmäisessä osassa kuvaillaan matkailun nykytilaa eri tunnusluvuin sekä SWOT -analyysin avulla. Nykytilanteesta siirretään katseet tulevaisuuteen.
Raportin mielenkiintoisin osuus on ehdottomasti kuvailu seitsemästä vaihtoehtoisesta tulevaisuudenkuvasta, joka Suomea saattaa odottaa kuudentoista vuoden kuluttua eli vuonna 2030. Raportin skenaariot pohjautuvat maailmankuviin, joissa asenne teknologiaan vaihtelee ja maailman talouden kestävyys heilahtelee ääripäästä toiseen.
Skenaarioihin on myös liitetty tarinoita, joissa kyseisen tulevaisuuden kuvan matkustaja kertoo omista kokemuksistaan kirjeen muodossa.
Toistaiseksi raportti tuntuu menneen useimpien matkailutoimijoiden tutkan ohi. En ole tavannut vielä ketään kuka olisi lukenut tai edes kuullut raportista, joten alla on lyhennelmä skenaarioista niille joilla ei ole aikaa käydä läpi koko selontekoa.
Skenaariot on nimetty säätyypeittäin, joka on minusta hauska oivallus
1. Aurinko
Aurinkoon skenaario, jossa talous on kestävällä pohjalla ja ihmisten asenne teknologiaan on myönteinen. Tässä maailmassa matkailua voidaan kuvata uudistuvaksi ja hyvinvoivaksi. Maailman talous on voimissaan eikä lamasta ole tietoakaan. Töitä riittää ja poliittinen tilanne on vakaa – itä ja länsi tekevät yhteistyötä.
2. Halla
Halla puolestaan on skenaario, jossa teknologiaan suhtaudutaan positiivisesti, mutta kestämätön talous edesauttaa eriarvoistumista ja itsekkyyden lisääntymistä. Eriarvoisuus kasvaa ja niukoista resursseita taistellaan. Työttömyys on lisääntynyt. Poliittiset konfliktit ovat lisääntyneet ja paikallisuuden sijaan matkailijat arvostavat teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja.
3. Poutapilvi
Poutapilvi-skenaarion maailma on taloudellisesti kestävällä pohjalla, ja valtiot ovat sitoutuneet ilmastosopimuksiin. Kestävä talous luo työpaikkoja ja hyvinvointia. Ihmisillä on varaa matkustaa. Teknologiaan ei kuitenkaan luoteta – laitteiden aiheuttamaan säteilyä pidetään vakavan turvallisuusriskinä. Sosiaalisesta mediasta luovutaan yksityisyyden arvostamisen myötä. Paikallisuus, luontoarvot ja perinteet ovat tärkeässä roolissa matkailussa.
4. Sumu
Neljäs skenaario, Sumu, kuvaa matkailua harmaan talouden maailmassa, jossa korruptio, epävarmuus, turvattomuus, eriarvoisuus ja rahan valta ovat lisääntyneet. Liikkuvuus on vähentynyt rajavalvonnan tiukentumisen myötä ja matkailusta on tullut monimutkaisempaa. Teknologiaa käytetään valvontaan ja säännöstelyyn, eikä siihen siten luoteta.
5. Leuto
Leuto -skenaario kuvaa maailman tilaa tulevaisuudessa nykyisten kasvuennusteiden ja kehityssuuntien perusteella. Maailman taloudellinen painopiste on siirtynyt lännestä itään ja BRICS-maiden vaurastumisen myötä hyvinvointi jakaantuu tasaisemmin maailmanlaajuistesti. Teknologian käyttö on osa ihmisten arkea. Matkailijamäärät kasvavat.
Myrsky ja Helle – skenaariot ovat tämän maailmankuvan perustalle rakentuneita, mutta sisältävät yllättävän tapahtuman ”villejä kortteja”.
6. Myrsky
Myrsky-skenaariossa Suomessa on tapahtunut ydinonnettomuus, joka vastaa laajuudeltaan Fukushiman ydinonnettomuutta. Onnettomuuden johdosta matkailu vähenee huomattavasti koko maassa, ja vain katastrofimatkailusta kiinnostuneet haluavat lähelle onnettomuusaluetta.
7. Helle
Helle -skenaariossa Suomi täyttyy matkailijoista sosiaalisessa mediassa leviävän ennennäkemättömän hypetyksen seurauksena. Suomi nähdään turvallisena ja puhtaana matkakohteena, ja mitä parhaimpana asuinpaikkana. Maahan vyöryy sekä matkailijoita että maahanmuuttajia.
Pohdintaa
Raportti antaa paljon mietittävää. Skenaariot ovat nyt entistäkin mielenkiintoisempia, sillä viime aikojen konfliktitilanne Krimillä on nopeudessaan yllättänyt meidät ja nykyisen tilanteen epävarmuus saa pohtimaan mihin maailma on menossa.
Matkailuala on yksi niistä toimialoista, joihin maailman kriisit vaikuttavat nopeasti. UNWTO:n mukaan matkailu Euroopassa kasvoi vuonna 2013 nopeammin kuin missään muualla maailmassa, mutta kasvu hyytynee vuonna 2014 – johtuen osaltaan Krimin konfliktista.
Jo nyt alkuvuodesta meillä Suomessa on nähty venäläisten matkustajien määrän kääntyvän jyrkkään laskuun – kiitos heikon ruplan. Vielä hetki sitten meillä maalailtiin tulevaisuuden kuvia, joissa Suomi on venäläisen massaturismin kohde. Nyt venäläiset suuntaavat matkansa edullisempiin maihin kuten Viroon, Thaimaahan ja Kreikkaan.
Pitääkö meidän nyt sittenkin keskittyä eurooppalaisiin moderneihin humanisteihin, japanilaisiin ja kiinalaisiin? Itse olen aina uskonut vahvasti näiden ryhmien merkitykseen Suomen matkailulle pitkällä tähtäimellä. Eurooppalaiset ovat aina matkustaneet ja tulevat aina matkustamaan.
Matkailua tulee kehittää, vaan kukapa tietää millainen tulevaisuus meitä odottaa. Elämme mielenkiintoisia aikoja.
– The future ain’t what it used to be. –
Yogi Berra,
American baseball player