Vuokrapyöriä tavallisille turisteille

Matkustin tänä kesänä pitkästä aikaa Irlantiin, joka on aina ollut yksi suosikkejani lomamaana. Viime vierailusta oli vierähtänyt jo jokunen vuosi, mutta Irlanti matkakohteena tuntui vieläkin jotenkin kotoisalta. Irlantilaiset ja suomalaiset tulevat jotenkin erityisen hyvin toimeen keskenään, lieneekö tähän syynä sitten historialliset seikat vai muuten vain sielujen sympatiat toisiamme kohtaan.

Matkailualan ammattilaisena en voi matkustaa huomioimatta matkailullisesti mielenkiintoisia ratkaisuja ja innovatiivista palveluiden tarjontaa. Näin tapahtui myös Irlannin matkalla. Tällä kertaa kiinnitin huomioni muun muassa vuokrapyörien tarjontaan.

Glenveaghin kansallispuistossa County Donegalissa matkailijoiden käyttöön oli tarjolla sekä sähköpyöriä että hybridipyöriä. Parkkialueen ja kansallispuiston keskellä sijaitsevan Glenveaghin linnan yhdisti noin 4 km:n pituinen hyväkuntoinen tie, joka mutkitteli mukavasti kukkuloiden välissä. Matkan pystyi kulkemaan pienestä korvauksesta linja-autollakin, mutta pyörävuokrauspisteessä tuntui käyvän kova kuhina.

Vuokrahinnat tuntuivat kovin edullisilta, sillä polkupyöriä sai vuokrata kolmeksi tunniksi hintaan 10 euroa per pyörä tai 15 euroa / koko päivä. Tarjolla näytti olevan noin 30 uuden uutukaista pyörää. Etukäteisvaraukset olivat mahdollisia mutta ei välttämättömiä (lukuun ottamatta suuria ryhmiä). Vuokraajina näytti olevan eri-ikäisiä matkailijoita ympäri maailmaa. Hintaan sisältyi alueen kartta sekä kirjanen alueen pyöräilyreiteistä.

Toinen esimerkki vuokrapyöristä oli Carlingfordin kaupungissa Irlannin länsirannikolla. Carlingford valittiin muuten Irlannin EDEN (European Destinations of Excellence) voittajaksi vuonna 2008, jolloin etsittiin maan parasta aineettoman kulttuuriperinnön matkailualuetta. Eittämättä siis kulttuurimatkailijan matkakohde.

Carlingford on pieni keskiaikainen kaupunki, jonka ympäristössä on sekä korkeita vuoria että merenrantaa. Kaupunki itse on kuin pieni ulkoilmamuseoalue, sillä erotuksella että kaupat, kahvilat ja pubit ovat ihan aitoja kaupallisia yrityksiä, jotka saivat aikaan markkinakaupungin kuhinan jopa elokuisena sunnuntaina.

Kaupallista yritteliäisyyttä edusti myös suosittu Ma Bakersin pubi, joka tarjosi matkailijoille vuokrapyöriä hintaan 2Polkupyörä vuokralle0 euroa / päivä. Pyörävuokaan oli sisällytetty innovatiivisesti alueen kartan lisäksi suihkun käyttö pyöräilykierroksen jälkeen.  Epäilemättä nämä pyöränvuokrausasiakkaat myös ruokailivat ja/tai nautiskelevat Guinnessin tai kaksi kyseisessä pubissa, joten tuo 20 euron vuokra ei varmastikaan jäänyt ainoaksi tuloksi asiakkaasta.

Nämä molemmat esimerkit kertovat minusta sen, että pyöräilyä aktiviteettinä voi tarjota ihan tavallisille matkailijoille jotka eivät ole himoliikkujia. Kohderyhmänä olivat selvästikin ihan tavalliset turistit, joille tarjottiin mahdollisuus mukavaan leppoisaan pyöräilyyn nähtävyyksien ja maisemien katselun lomassa.

Pyöräilyreitit olivat hyvin tavanomaisia eivätkä vaatineet erityisiä ponnisteluita polkijoilta. Eksymisen pelko oli poistettu ilmaisella kartalla tai rajatuilla reiteillä. Pyörän vuokraus oli myös tehty erityisen helpoksi ja mutkattomaksi, ja uskoisin että suurin osa vuokraajista sai inspiraation pyöräretkeen paikan päällä.

Vuokratoiminnasta ei varmastikaan saa huipputuloja, mutta palvelun kustannukset (mukaanlukien työvoimakustannukset) ovat myös pieniä verrattuna ohjattuihin aktiviteetteihin.  Koska kohderyhmään kuuluu lähes kuka tahansa matkaaja, potentiaalinen asiakaskunta on myös laaja.

Vaikka vuokrapyörien tarjonta on vielä suppeaa meilläpäin, tiedättekö mikä on tällä hetkellä Helsingin suosituin turistinähtävyys TripAdvisorin suosittelijoiden mukaan (tosin vain 30:llä suosittelijalla)? Sekin kertoo tästä samaisesta ilmiöstä. Katso listaus Helsingin suosituimmista matkailunähtävyyksistä ja  -tekemisistä täältä.

Advertisement

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: